Meta takon Reeker, partneriteti strategjik me SH.B.A dhe mbeshtetje per reformat integruese.

Meta takon Reeker, partneriteti strategjik me SH.B.A dhe mbeshtetje per reformat integruese.

metareeker03092013

Ne Forumin Strategjik te Bledit qe po zhvillohet ne datat 1-3 shtator ne Slloveni, mes qindra personaliteve nga Europa dhe bota, ishte i ftuar edhe Kryetari i Levizjes Socialiste per Integrim z. Ilir Meta, i cili pati nje takim dypalesh edhe me Zv.Ndihmes Sekretarin e Shtetit, z.Philip Reeker.

Ne fokus te takimit ishin zhvillimet e fundit politike ne Shqiperi pas zgjedhjeve te 23 qershorit, roli i konstruktiv dhe stabilizues i Shqiperise ne rajon, si dhe sfidat qe qeveria e re duhet te kapercej per ti dhene nje impuls te ri procesit te integrimit europian te vendit.

Gjate takimit, te dy bashkebiseduesit konfimuan marredhenjet e shkelqyera mes dy vendeve dhe popujve tona, dhe ne menyre te veçante rolin e pazevendesueshem te  Shqiperise per paqen dhe stabilitetin ne rajon, duke u ndalur te rendesia qe ka intensifikimi i bashkepunimit rajonal.

Z.Meta permes z.Reeker shprehu mirenjohjen me te madhe per qeverine e SH.B.A, e cila ka qene vendimtare me asistencen dhe ndihmen e saj jo vetem ne momentet me te veshtira per Shqiperine dhe shqiptaret, por edhe ne demokratizimin e metejshem te politikes dhe shoqerise sone. Gjithashtu, z.Meta shtoi se zgjedhjet e 23 qershorit permbushen standartet edhe sollen ndryshimin qe pritej nga shumica e qytetareve shqiptarë. Padyshim se roli i SH.B.A ishte shume jetik per transparencen e plote te zgjedhjeve – shtoi Meta.

Nga ana e tij z.Reeker vleresoi ne menyre te veçante faktin se Shqiperia kaloi me sukses testin per mbajtjen e zgjedhjeve te ndershme dhe lira, si nje premise e rendesishme per te avancuar me tej me drejt reformave strukturore, institucionale dhe ekonomike qe I duhen vendit per te njohur nje zhvillim te qendrueshem drejt rrugetimit ne BE.

Z.Reeker e siguroi z.Meta se SH.B.A do te vazhdoje ta mbeshtese Shqiperine jo vetem ne planin strategjik, por edhe ne funksion te rritjes se marredhenjeve ekonomiko-tregtare, si dhe investimeve amerikane ne vend.

Meta ritheksoi se Shqiperia mbetet e palekunder ne partneritetin strategjik me SH.B.A dhe e angazhuar per te kontribuar si nje anetare e denje e NATOS ne te gjithe perpjekjet e SH.B.A per te pasur lidershipin ne krijimin e nje bote me te lire dhe me te paqte per te gjithe. Ne kete kontekst, Shqiperia do te vazhdoj te mbeshtes çdo vendim qe SH.B.A dhe aleatet e saj do te marrin ne lidhje me çeshtjen e Sirise.