LSI ne takimin me Eurodeputetet ne Trieste

LSI ne takimin me Eurodeputetet ne Trieste

lsi30012013

LSI ne Takimin mbi Ballkanin Perendimor me Eurodeputetet Socialdemokrate.

LSI u perfaqesua nga Sekretari Nderkombetar Ralf Gjoni ne Takimin e dyte mbi Ballkanin Perendimor i organizuar ne Trieste nga Grupi Socialdemokrat i Parlamentit Evropian.

Gjate diskutimeve me eurodeputetet, Ralf Gjoni shprehu mirenjohjen e LSI per mbeshtetjen e vazhdueshme qe eurodeputetet e majte i japin vendeve te Ballkanit Perendimor, dhe vecanerisht Shqiperise ne procesin e integrimit evropian.

Ne kete kontekst, Ralf Gjoni u shpreh se ne kendveshtrimin e LSI, Shqiperia ishte shume afer marrjes se statusit te vendit kandidat ne BE, por qe fatkeqesisht u bllokua ne menyre te panevojshme nga mungesa e vullnetit dhe konsensusit politik. Gjoni shprehu keqardhjen per kete refuzim qe klasa politike shqiptare i beri vullnetit pozitiv te treguar nga Brukseli.

Gjoni nenvizoi se pavaresisht polarizimit te retorikes ne vend 5 muaj para zgjedhjeve, LSI eshte e vendosur ne vazhdimesine e kontributit te saj moderues ne interes te bashkepunimit politik, duke qendruar jashte debateve konfliktuale. Ne kete drejtim Ralf Gjoni ftoi eurodeputetet e pranishem, te vazhdojne inkurajimin e klimes konsensuale ne vend dhe te perdorin influencen e tyre ne Parlamentin Evropian me qellim qe vemendja ndaj Shqiperise dhe vendeve te tjera te rajonit nga strukturat e BE te mos bjere ne te ardhmen.

Lidhur me zhvillimet ne rajon, Ralf Gjoni denoi aktin e panevojshem te forcave serbe ne Luginen e Presheves duke theksuar se incidenti i papranueshem nuk duhet te terheqe vemendjen nga avancimi i dialogut mes Kosoves dhe Serbise, si nje proces tejet i rendesishem per stabilitetin e rajonit.

Gjoni perfundoi duke denuar gjithashtu cdo retorike oportuniste nacionaliste qe perdoret ne te gjitha vendet e rajonit, duke theksuar se Shqiperia do te vazhdoje perqasjen e saj pozitive e konstruktive rajonale, ne interes te integrimit evropian te te gjithe fqinjeve dhe ne sherbim te sigurise dhe stabilitetit ne rajon.