Deklarate per shtyp Mbajtur nga Kryetarja e LRI-së

Deklarate per shtyp Mbajtur nga Kryetarja e LRI-së

Deklarate per shtyp Mbajtur nga Kryetarja e LRI-së Erisa Xhixho Lëvizja Rinore për Integrim është njohur dhe ka studiuar me vemendje pr/buxhetin e vitit 2006 dhe konstaton me shqetesim se ky buxhet jo vetem qe eshte larg premtimeve te bujshme te PD por nenvlereson dukshem arsimin.
Nga 4 komponente te rendesishem te sistemit arsimor si;
 
1. Mesuesit/pedagoget
2. Studentet
3. Kushtet e infrastruktures
4. Puna shkencore
 
vetem komponentit Page i jepet pak vemendje.
Premtohet 20% rritje page por fondet lejojne kete rritje vetem pas qershorit 2006. Na vjen keq qe buxheti harron studentet. Qeveria duhet te kuptoje qe po te mos ishin studentet nuk do kishte mesues dhe pedagoge.
 
Buxheti harron qe ka mijera studente qe per shkak te kushteve te veshtira ekonomike nuk blejne dot librat.
 
Buxheti harron qe ka nxenes fare te vegjel ne zonat rurale qe bejne dhjetra km ne kembe per te shkuar ne shkolla.
 
Buxheti perseri fare rastesisht harron shkollat e reja apo rikonstruktimin e atyre ekzistuese.
Qeveria duhet te kuptoje qe nuk behet mesim ne shkollat pa tavan qe nuk behet mesim ne klasa pa banka qe nuk mesohet kimia anatomia apo fizika pa laborator.
Qeveria duhet te kuptoje qe pa pune shkencore pedagoget mbeten papagaj te librave hartuar dekada me pare.
Pse harrohet liberalizimi i premtuar si boshti kryesor i reformes arsimore?
Kur degjonim premtimet elektorale ne kishim dyshime por kur shohim qe buxheti 2006 ka me pak fonde shteterore se ai i 2005 atehere kuptojme qe qeveria Berisha mashtron.
Sa qesharake duken premtimet per te futur internetin ne çdo godine kur nxenesve akoma i imponohet te beje mesim ne mes te bores ne klasat pa xhama dhe pa ngrohje.
Epo me ate fond qesharak qe ju i keni akorduar arsimit keto probleme nuk mund te zgjidhen.
 
LRI i kerkon qeverise te tregoje se arsimi eshte prioritet. Ajo duhet te kuptoje qe tek brezi i ri sot shihet Shqiperia e ardhshme.
Po te luftoni korrupsionin dhe evazionin ju mund te rrisni fondet buxhetore per arsimin deri ne te pakten 5 miliard leke me shume.
Largojeni Shqiperine nga vendi i fundit ne listen europiane per fondet buxhetore veçanerisht per arsimin. 0x323030352d31322d3138 13:37)