Deklarate per shtyp

Deklarate per shtyp

Deklarate per shtyp

Deklarate per shtyp

Nora Malaj

Anetare e Kryesise se LSI

 

Ne kuader te rritjes se cilesise ne sitemin arsimor te arsimit te larte LSI mbeshtet pershendet dhe vlereson projektin e prezantuar nga MASH per renditjen e institucioneve shqiptare te Arsimit te Larte.

Duke e vleresuar kete projekt si dhe agjensine gjermaneqe do ta realizoje ate si nje nevoje te domosdoshme per te realizuar standartet dhe cilesine ne sistemin arsimor LSI e vlereson kete iniciative si nje nevoje te domosdoshme qe lidhet me cilesisne e jetes me garancine per strandartizin e saj me rritjen e impaktit te saj si dhe me vlerat reale per te garantuar nje sistem cilesor sa me te vlefshem dhe sa me te standartizuar.

LSI e vlereson kete mekanizëm si nje mjet që do të ndihmojë universitetet në rrugën e tyre drejt cilësisë per te rritur shkallen e cilesise duke rritur kerkimin shkencore duke orjentuar me shume studente drejt tregut te punesimit dhe duke krijuar mekanizmin e nevojshem per te realizuar cilesine dhe produktin i cili ne dokumetat politike te programit dhe planin per veprim te LSI vleresohet si kapitali njerezor vlera me e rendesishme e shoqerise demokratike.

LSI kete projekt e vlereson si nje nisjen te procesit të renditjes së këtyre institucioneve bazë sipas cilësisë së tyre duke e bere me transparene sherbimin per komunitetin dhe shoqerine shqipatre. LSI vlereson mbeshtet dhe përgëzon te gjitha stafet akademike kudo që janë për punën dhe përkushtimin në rritjen dhe zhvillimin e rëndësishëm të universiteteve dhe arsimit të lartë në Shqipëri.

LSI vlereson dhe mbeshtet politikat per t’i bere univeresitete tona publike dhe private qendra shume te rendesiashme ne drejtimte zhvillimit te shkencese dhe kultures se shoqerise duke ndryshuar në një kohë të shkurtër disa standarde të prapambetura të rekrutimit të të rinjve në shkollat e larta. Këtë vit 70 përqind e te rinjve që mbaruan maturën u ulën në bankat e universiteteve dhe 91 përqind e nxenesve që mbaruan shkollën 9- vjeçare u ulën në bankat e shkollave të mesme.

Këta dy tregues janë të një rëndësie kapitale për të ardhmen e kësaj shoqërie dhe këtij vendi. Duke qene se politikat e LSI fokusohet ne rolin qe luan rinia ne standartin dhe ne mirearsimimin e te rinjve si nje force e rendesishme e shoqerise dhe si nje prioritet i nje te ardhmeje te sigurt te gjitha programeve dhe projekeve qe lidhen me cilesine e jetes dhe vlerat e shoqerise duke rritur vlerat e shoqerise duke konsoliduar sistemin e cilesise dhe si një mekanizëm i domososhem ne kushtet e konkurrences dhe e orienitimit te tregut te punes do të ndihmojë universitetet në rrugën e tyre drejt cilësisë.

LSI vlereson kete poces si nje kushti themelor dhe shume te nevojshem për arsimin e lartë për universitetet në mënyrë që ato të bëhen cilësore duke rritur autonomine dhe duke marr pergjegjesit dhe duke fituar lirine e tyre.

LSI eshte e bindur se ky proces do te ndihmoj ne rendjen pas zgjerimit të lirive në universitetet tona duke ndertuar nje te ardhme me te sigurt dhe me te garantuar si nje nevoje shume e domosdoshme ne pragun e liberalizimit te vizave si nje produkt i rendesishem i politikave te qarta arsimore dhe i misionit te rendesishem qe Lsi ka perballe elektoratit te saj per te realizuar nje arsimim te sukseshem dhe te standartizuar qe do t’i prije me se mire tregut te punes dhe garantimit te sigurise dhe standarteve te jetes duke rritur nivelin e mireqenies se shoqerise duke mbjellur kulturen dhe duken investuar per nje te ardhme me te sigurt dhe me te integruar ne zonen europiane .

LSI duke mbeshtetur kete nisme beson se shpreh besimin se e gjithe armata e pedagogeve qe sollen arsimin e lartë në këtë stad me një shpejtësi të parashikueshme me ambicie pozitive me përkushtimin te vecante me dashurine për universitetin për studentët e bejne me te qarte vizionin për të ardhmen e vendit duke bere qe këto universitete të ngjisin çdo vit shkallët e cilësisë dhe të përmbushni gjithnjë e më mirë misionin e saj.

LSI eshte e bindur se cdo reforme e sukseshme ne fushen e arsimit eshte standarti me i larte i rritjes se cilesise se jetes dhe i nderitnmit te nje demokracie te vertete.

0x303030302d30302d3030 Nora Malaj.jpg 14:28)