Deklarate per Media Mbajtur nga N/Kryetari i LSI-se

Deklarate per Media Mbajtur nga N/Kryetari i LSI-se

” Deklarate per Media Mbajtur nga N/Kryetari i LSI-se Prof.Dr. Sokol Axhemi Lëvizja Socialiste për Integrim shpreh shqetësimin për lëvizjet e fundit të Ministrisë së Arsimit në lidhje me krijimin e maturës shtetërore formulave të pranimit në Universitete si dhe mënyrave të ndryshme që kërkohen të aplikohen për organet drejtuese universitare.
Reformat koefiçentët bordet dhe emërimit publike apo qeveritare kërkojnë në mënyrë urgjente një bashkëpunim dhe bashkëveprim të ngushtë me të gjithë aktorët e interesuar në këtë fushë nxënësit e studentët mësuesit e profesoratet e universiteteve dhe opinionin e gjerë publik. Kjo mënyrë të vepruari është garanci për konsensusin që kërkon zhvillimi i arsimit në një vend demokratik që e çon përpara këtë sektor të rëndësishëm për zhvillimin e vendit.

Njëkohësisht Lëvizja Socialiste për Integrim vëren se aplikimi i formulave të tilla të pranimit në Universitete pavarësisht defekteve dhe problematikave që ajo shfaq bart në vetvete një regres të madh në drejtim të asaj çfarë mazhoranca aktuale ka premtuar në fushatën elektorale dhe vazhdon të premtojë në programet e saja qeverisëse liberalizimin e arsimit të lartë.

Me formula të tilla liberalizimi i pranimeve në shkollën e lartë nuk mund të realizohet gjë që tregon se qeveria aktuale është e paaftë ti mbajë premtimet që iu ka bërë të rinjve shqiptarë.

I sugjerojmë drejtuesve të arsimit që para se t’i bëjnë realitet idetë e tyre të konsultohen me grupin e gjërë të specialistëve të shumtë të kësaj fushe me qytetarët shqiptar dhe me të rinjtë që janë drejtë-përdrejtë të interesuar dhe pjesëmarrës aktiv të këtij procesi.
Çdo ndërmarrje individuale apo politike në fushën e arsimit që i përket jo një pjese të politikës por të gjithëve përfaqësojnë iniciativa të dështuara që do të rëndojne mbi të ardhmen e qindrave të rinjve shqiptar që kërkojnë të shkollohen në një sistem arsimor të reformuar por jo me refora të nxituara.

Po kështu edhe mënyrave të ndryshme që kërkohen të aplikohen përsa i përket organeve drejtuese universitare kërkojnë domosdoshmerisht debat të gjerë publik me stafet universitare në mënyrë që ato të mos gjenden para fakteve të kryera çka do të provokonte reagimet e tyre.

Pyetje: Z.Axhemi si e komentoni deklaratën më të fundit të presidentit dhe të Komitetetit të Helsinkit për zvaritjen e Reformës Zgjedhore?

Ju tashmë e keni ndjekur të gjithë në mënyrë permanente që LSI-ja ka ngritur zërin dhe ka shprehur shqetësimin e saj për një problem tepër të rëndësishëm që lidhet me reformën zgjedhore. Do doja që të konfirmoja këtu para jush se LSI-ja e vlërëson këtë qëndrim të Presidentit si dhe të Komitetit Shqiptar të Helsinkit për një problem kaq të rëndësishëm pasi zgjedhjet në Shqipëri janë në rrezik për një fakt shumë të rëndësishëm që ka të bëjë më dy element kryesor. Së pari me ngritjen e Komisionit Parlamentar për Reformën Zgjedhore që si PS dhe PD ja kalojnë topin njëra-tjetrës si dhe për infrastrukturën zgjedhore me elementët teknik te saj.
0x323030362d30322d3136 11:18)”