Intervista e Kryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim

Intervista e Kryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim

Intervista e Kryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim Ilir Meta dhënë për emisionin “Debat” të gazetarit Alfred Peza në “Vizion Plus”

Intervista e Kryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim Ilir Meta dhënë për emisionin “Debat” të gazetarit Alfred Peza në “Vizion Plus”
Meta : Eshte koha per nje pakt kombëtar per integrimin.
Z. Meta Zv. ndihmës Sekretari amerikan i Shtetit z. Rreker ka deklaruar sot se zgjedhja e presidentit ishte një rast i humbur për konsensus se i zgjodh vetëm nga vota partiake. Si e konsideroni?
 
Dihet që Parlamenti përbëhet nga partitë dhe zgjedhja e Presidentit bëhet nga Parlamenti sipas Kushtetutës. Unë do të apeloja ndaj PD-së dhe PS-së që në të ardhmen presidenti të zgjidhet direkt nga populli për të marrë fund çdo lloj keqkuptimi apo keqinterpretimi i asaj që presidenti të jetë përfaqësues i popullit. Në këtë mënyrë presidenti të mos jetë më produkt i negociatave dhe i diskutimeve midis partive por do të ishte mirë që me kompetencat aktuale të zgjidhej vetë nga qytetarët. Kështu merr fund çdo lloj shqetësimi. 
A është e mundur çështja e zgjedhjes së presidentit nga populli? Si mund të realizohet?
 
Ne mendojmë se eksperiencat e tre rasteve të viti 2002 2007 dhe aktualisht kur Kushtetuta kërkonte një konsensus me 84 vota ndërsa tani lejon që të zgjidhet edhe me shumicë të thjeshtë dhe kur ëprsëri dëgjojmë që është apo jo presidenti përfaqësues i popullit e vetmja rrugë që kjo çështje të marrë zgjidhje përfundimtare por edhe e vetmja mënyrë ëpr të pasur një transparencë totale është që presidenti të zgjidhet nga populli. Secili që ka një ambicie për të shërbyer në postin e rëndësishëm të Presidentit të Republikës të ballafaqohet me qytetarët pa ndryshuar kompetencat apo në thelb sistemin politik që kemi. 
Do ndërmerrni hapa konkretë në këtë drejtim?
 
Do të përpiqemi por kuptohet që për të bërë këto lloj ndryshimesh duhet vullneti i dy partive kryesore dhe shpresojmë që ato ta japin këtë konsensus në të ardhmen. Mendoj se është një çështje tërësisht e realizueshme sepse kur u bë ndryshimi i Kushtetutës dhe krijoi mundësinë që presidenti të zgjidhej me 71 vota shqetësimi ishte që të evitohej një krizë e mundshme parlamentare dhe zgjedhje të panevojshme për këtë çështje. Në këtë mënyrë evitohen zgjedhjet e parakohshme në çdo rast por edhe thellohet në maksimum transparenca. Ne do të ndërmarrim hapat tona në këtë drejtim në shtator. 
Z. Arvizu deklaroi pak ditë më parë se kanë tre persona që kanë vendosur për presidentin. Ka qenë kjo një nga vërejtjet që ju kanë bërë të reflektoni me këtë propozim?
Unë jam krenar për këtë. Nuk ka asnjë shqetësim për këtë çështje ashtu sikurse presidenti i zgjedhur i vlerësua më shumë të drejtë edhe nga z. Reeker  si një mik i SHBA-ve. Ky është një vlerësim që edhe ambasadori Arvizu ma ka shprehur kohë më përpara për z. Nishani. Është një vlerësim që e kam gjetur tek shumë aktorë vendas por edhe ndërkombëtarë. Mendoj që z. Nishani është simbol i korrektesës institucionale dhe absolutisht zgjedhja e tij pavarësisht se erdhi pas zhvillimeve të papritura është një zgjedhje absolutisht legjitime. 
Po për deklaratën e z. Reeker që ky ishte një rast i humbur?
 
Unë mendoj se është në kuptimin që do të ishte mirë që presidenti të ishte zgjedhur me 140 vota sikurse kemi shpresuar të gjithë ne. Në fund të fundit pse të mos kërkojmë më të mirën 10 me yll por edhe nënta nuk është e keqe. 
Një nga tre aktorët kryesorë të procesit të zgjedhjes së presidentit zoti Edi Rama është shprehur se ndihet i zhgënjyer për pjesën e dytë të procesit nga roli që ju keni luajtur. Cili është komenti juaj?
 
Mendoj se është e drejta e zotit Rama për të mbajtur qëndrime të cilat në radhë të parë më shumë se sa i drejtohen të vërtetës i drejtohen anëtarëve dhe simpatizantëve të tij pra të Partisë Socialiste. Sepse roli im ka qenë tepër i përgjegjshëm nga fillimi e deri në fund të këtij procesi roli i LSI-së dhe i imi si përfaqësues i saj. Për arsye se mazhoranca ka pasur të gjitha mundësitë që të zgjidhte presidentin pa i hyrë procesit të konsensusit. Ne kemi insistuar për ta hapur këtë proces përtej mazhorancës për të gjetur figurën më konsensuale. Përpjekjet kanë qenë të mëdha. Unë nuk dua të bëj edhe një herë kronologjinë e të gjithë atyre dhe përpjekjeve dhe zhvillimeve të papritura por kam theksuar që tek rasti i Zaganjorit zoti Rama humbi një mundësi të artë për të pasur një rast të mrekullueshëm të asaj që presidenti zgjidhët me 140 e vota dhe jo me 70 e ca vota. Humbja e kësaj mundësie dhe afati i kushtetutës e futi procesin në rrethana ku mundësia për konsensus më të gjerë vështirësohet. 
Ka pasur një mendim që vjen nga afër opozitës dhe zotit Rama në bazë të të cilit mazhoranca dhe roli i LSI-së në tre raundet e para të zgjedhjes së zotit Zganjori nuk ka qenë shumë i sinqertë për arritjen e një konsensusi. Cili është komenti juaj?
Duhet të kemi në konsideratë që në momentin që doli emri i zotit
Zaganjori emri i tij doli nga përfaqësuesit e partive të mazhorancës në orën nëntë të mbrëmjes ku në orën nëntë të ditës së nesërme komisioni parlamentar përkatës duhet të bënte regjistrimin e kandidatëve. Nuk ishte luksi në drejtim të kohës për të hyrë në negociata pafund. Ne kemi ardhur tek emri i z. Zaganjori me dëshirën për një mundësi të artë për konsensus. Ky ishte i vetmi qëllim. 
Po nga rasti i z. Hoxha keni nxjerrë ndonjë mësim?
 
Nuk besoj se ka ndonjë arsye për mësim për arsye se unë ruaj vlerësimin maksimal për z. Hoxha dhe për përgjegjshmërinë e tij dhe absolutisht unë besoj që për ti dhënë fund gjithë hamendësimeve pikëpyetjeve pikëçuditësve  që lindin në këto raste të zgjedhjeve të presidentëve siç ka ndodhur në 2002 në 2007 apo dhe tani ka qenë që presidenti të zgjidhej drejtpërdrejt nga qytetarët dhe në për këtë do të ndërmarrim iniciativat tona.
Si do ti përgjigjeni zërave politikë ndaj jush të cilat thonë se gjatë procesit të zgjedhjes së Presidentit të Republikës ju keni bërë një lojë politike brenda mazhorancës më pranë grupit të z. Basha për të mos zgjedhur zonjë Topalli si presidente. Ka ndonjë të vërtetë?
 
Nuk ka asnjë marrëveshje as me z. Basha as me znj Topalli ka një marrëveshje me kryetarin e Partisë Demokratike me Z. Berisha dhe i kam qëndruar në të gjitha marrëveshjet në bazë të marrëveshjes që kemi nënshkruar më të. Gjithçka është një aludim. Janë sinuata janë hamendësime por jemi në demokraci dhe ne i pranojmë ne i respektojmë të gjitha këto. Absolutisht për ne çdo kandidaturë që do të ishte e pranueshme nga të dyja palët qoftë znj Topalli qoftë z. Bode qoftë z. Ruçi në rast se pranoheshin për ne nuk ka asnjë problem qoftë dhe z. Nano. Pra LSI ka pasur vetëm një kriter orientimi në këtë proces të jetë një proces konstruktiv të kemi dialog të kemi negociata të kemi konsensus. Në rast se ne do të kishim atë shkallë civilizimi që do të pranonim një figurë politike të palës tjetër le të themi absolutisht kjo do të ishte gjëja më e mirë. Sepse sa më shumë të ketë presidenti aq më mirë është mendoj unë. Vendi mund të kaloj situata të vështira dhe natyrisht figura e presidentit duhet të jetë i mësuar me situata të tilla që të ruaj qetësinë dhe të japë një mesazh të ekuilibruar atëherë kur të tjerët i kanë gjakrat e nxehta. 
Pse nuk i qëndruat besnik qëndrimit tuaj bërë publik pas takimit të parë me z. Berisha. Kur u deklarua se i keni thënë që është  rast i humbur votimi me 71 vota në qoftë se zgjidhet një president me shumë nga mazhoranca aktuale? Dhe e dyta kur flisni për President me profil të lartë politik mesa dimë z. Nishani është i till ç’ndryshim ka z. Nishani me znj. Topalli?
 
Për të qenë më pranë të vërtetës. Zgjedhja e Presidentit  në mënyrë arrogante nga ana e mazhorancës pa  bërë një përpjekje për konsensus pa hyrë në diskutime pa hyrë në negociata pa bërë disa përpjekje që unë i vlerësoj të sinqerta natyrisht që do kishte qenë situatë jo pozitive. Ndërsa mënyra se si u veprua mendoj se dëshmoi vullnet për të arritur konsensus. Fakti që u propozua emri i z. Zaganjori jashtë PD apo jashtë  mazhorancës një profil i pranueshëm nga të gjithë absolutisht që ishte një përpjekje e sinqertë për konsensus. Fakti që u propozua z. Hoxha apo fakti që u shtrua në tryezën e bisedimeve për herë të fundit me katër emra ku përveç z. Hoxha i cili ka bashkëpunuar me të gjithë qeveritë si drejtues i një institucioni tepër prestigjioz apo u prezantua dhe një emër tepër i njohur z. Imami i cili është vërtet ministër i Mbrojtjes i qeverisë aktuale ka qenë ministër i reformës institucionale ministër i Drejtësisë në qeveritë e socialistëve  pra një njeri që ka punuar me të dyja palët. Pra pati përpjekje. Mendoj se ne ndërtuam një proces. Procesi ka afatet e tij dhe kohën e tij. Opozitës iu dha mundësia për të bërë propozimet e saj ndërkohë që edhe emra të tjerë u përfshinë një pjesë e të cilëve nuk pranuan të viheshin në dispozicion për arse se nuk është se nuk dëshironin të shërbenin në një detyrë kaq të rëndësishme por sepse ata janë mosbesues ndaj politikës sepse fillimisht emrat e tyre dalin dhe më pas emrat e tyre baltosen pa të drejtë me shpifje me intriga e kështu me radhë. Ne nuk duam të bëhemi pjesë e këtij debati të padrejtë shpeshherë. Në këtë mënyrë ne përfunduam në një emër që ishte një emër me disa cilësi tepër pozitive për të qenë konsensual. Në fund të fundit një ministër i vlerësuar nga vetë zoti Rama.
Sa pranë zgjedhjeve të parakohshme ishim?
 
Absolutisht që në rast se nuk do të zgjidhej Presidenti do të kishim kaluar në zgjedhje. Kushtetuta ishte e prerë. 
Përveç negociatave që dihen a ka qenë një moment i caktuar në dy takimet me zotin Rama ose edhe jashtë këtyre takimeve që keni qenë me afër se kurrë për një konsensus?
 
Mendoj se arritja e një konsensusi maksimal ka qenë rasti i zotit Zaganjori sepse mendoj se të dyja palët këtu kam parasysh zotin Berisha por dhe zotin Rama do ta kishin të vështirë të pranonin një figurë politike të njërës palë kushdoqoftë pavarësisht nga respekti apo nga konsiderata që mund të kishin pavarësisht nga respekti që zoti Rama ka për zotin Nishani pavarësisht nga respekti
që zoti Berisha ka për zotin Mejdani apo zotin Nano e kështu me radhë. Por do të ishte e vështirë nga njëra palë pranimi i njërës palë i një kandidati politik të palës tjetër. Politika jonë ende nuk e ka arritur këtë stad për të arritur në këto zgjedhje kur këto nuk i imponon Kushtetuta. 
 
 
Pra tek zoti Zaganjori ka pasur një vullnet që opozita mund të pranonte?
 
Unë mendoj se kjo do të ishte kandidatura më e mundshme për t’u pranuar sepse pas tërheqjes së tij